بررسی انواع قابلمه و ظروف پخت جهیزیه عروس | بهترین جنس قابلمه

انواع جنس های سرویس قابلمه برای جهیزیه عروس

یکی از انتخاب های سخت برای خرید جهیزیه عروس ، انتخاب سرویس قابلمه جهیزیه عروس است. این که جنس این قابلمه و ماهیتابه ها چی باشد ! مدل آن چجوری باشد و... در این پست میپردازیم به معرفی انواع جنس های سرویس قابلمه و ماهیتابه جهیزیه عروس.

انواع جنس قابلمه ها


قابلمه یک وسیله بسیار ضروری در آشپزخانه است و البته بسیار مهم و حتی دخیل در سلامتی و خوشمزگی غذا. در خرید این وسیله باید حساس بود چون ارتباط مستقیم با سلامتیمان دارد. سرویس قابلمه ها از نظر جنس مدل های خیلی متنوعی دارند مثل قابلمه و ظروف مسی / چدنی/ سنگی/ شیشه ای/  سفالی/ روحی/ استیل / آلومینیوم / تفلون / گرانیتی / چدن / گرانیت و ...

در درجه اول باید این ظروف را بشناسیم ، معایب و مزایای آنها را بدانیم. قابمله خوب چگونه است؟ قابلمه ای که در طول فرایند پخت و پز واکنش نشون ندهد و مقاوم باشد. یعنی ظروفی که در مجاورت مستقیم حرارت قرار میگیرند اگر مرغوب نباشند موادی از خودشان آزاد میکنند که به مرور زمان برای سلامتی کاملا مضر هستند. پس ما اول ظروف را بررسی میکنیم و در آخر نتیجه گیری میکنیم.

قابلمه و ظروف مسی

قابلمه مسی ظروف جهیزیه عروس

 

 از ظروف مسی شروع میکنم ظروف مورد علاقه ی ایرانی ها. تعریف زیادی از ظرفای مسی میشنویم اما باید ببینیم که این تعریف ها تا چقدر صحت دارد!
در ظروف مسی حرارت به خوبی و به صورت یکنواخت پخش میشود که باعث خوشمزه شدن و جا افتادن بهتر غذا میشود و غذا سریعتر پخته میشود. طولانی بودن زمان ماندن ظروف مسی روی شعله یا حرارت موجب آزاد شدن مس درون غذا میشود که برای جلوگیری از این کار ظروف مسی را با فلز دیگری مثل فولاد ضدزنگ نیکل یا قلع (فرایند قلع اندود کردن) میپوشانند
اما در کل سایت رسمی غذا و داروی امریکا (fda) استفاده از ظروف مسی را مضر میداند!!ولی در طب سنتی استفاده از ظروف مسی را خوب و مفید میدانند.ولی در کل میتوانید ظرف و قابلمه مسی بخرید ولی حواستان باشد که همیشه قلع اندود شده باشد. عیب این فرایند قلع اندود کردن هم این است که گران است. این ظروف مسی بسیار زیبا و شیک هستند و باب طبع سلیقه سنتی و ایرانی است.

قابلمه و ظروف چدن و سنگی

ظروف قابلمه سنگی چدن جهیزیه عروس


چدن رسانای ضعیفی است اما گرما را به خوبی در خودش نگه میدارد و یکنواخت حرارت را پخش میکند. زنگ نمیزند و اگر خوب نگهداری بشود  لب پر نمیشود و رنگش از بین نمیرهود و طعم غذا را حفظ میکند. اگر ظرف های چدنی را خوب نگه دارید میتوانید مدت طولانی از آنها استفاده کنید. این ظروف را با آب گرم و مایع ظرفشویی به آرامی بشویید. و وایتکس نزنید. اما ظروف سنگ جز بی خطر ترین ظروف طبخ غذا هستند و غذا در کمترین زمان وبهترین شکل پخته میشود. اگر دیزی سنگی خورده باشید متوجه میشوید که مزه و طعم غذا چقدر میتواند دلپذیرتر باشد.
نکته : قبل از پختن غذا در دیگ سنگی در آن آب بریزید و یکی دوقاشق دنبه یا روغن دنبه بریزید و بگزارید تا یکی دو ساعت با حرارت کم بجوشد بعد از این زمان خاموش کنید و بگزارید سرد شود و بعد محتویاتش را (آب و روغن) ببریزید دور و بعد شروع به پختن غذا کنید.

قابلمه وظروف گرانیتی و سرامیکی

سرویس قابلمه گرانیتی جهیزیه عروس


بهتر از ظروف تفلون ظروف سرامیکی اند و بهترازظروف سرامیک، ظروف گرانیتی هستند. قابلمه های سرامیکی ها بعد از یک مدت پوششان را از دست میدهند. پس طول عمر ظروف گرانیت بالاتر از سرامیک است واگر بخوبی از آنها استفاده بشود  طول عمر استفاده مفیدشان بالاتر میرود.

قابلمه تفلون :

سرویس قابلمه تفلون جهیزیه عروس

 

گرچه زمانی قابلمه های تفلون محبوب ترین نوع قابلمه به شمار می رفتند، اما با سر زبان افتادن شایعه سرطان زا بودن شان خیلی زود طرفداران خود را از دست دادند. از آنجا که ظروف تفلون نچسب هستند، کار کردن با آنها بسیار راحت است همچنین شست وشو و تمیز کردن شان هم دردسری ایجاد نمی کند و برخلاف قابلمه های چدنی و مسی، وزن سبکی هم دارند؛ همین بهانه ها به اضافه سبکی این قابلمه ها و قیمت مناسب شان باعث شده هنوز هم بسیاری از خانم ها سراغ قابلمه های تفلون بروند.

اما قابلمه های تفلون در مقایسه با قابلمه های استیل، آلومینیومی و... انتخاب های مطمئنی محسوب نمی شوند، چراکه معمولا در تهیه ظروف تفلون از کادمیوم استفاده می شود که از فلزات سنگین است به ویژه در ظروفی که استاندارد نباشند، میزان این فلز بیشتر است. این ماده به مرور وارد غذا می شود و احتمال سرطان، کوتاهی قد و ضایعات پوستی را افزایش می دهد. همچنین در سنتز هموگلوبین دخالت می کند و کم خونی را به همراه می آورد.



ظروف قدیمی روحی یا رویی :

سرویس قابلمه ظروف رویی روحی

 

برخلاف باور ما ایرانی ها ، ظروف و قابمه رویی اصلا خوب نیست. این ظروف به‌طور عمده از جنس آلومینیم هستند و برای سلامت انسان هم ضرر دارند. اگر جنس این ظروف از روی بود كه جای خوشوقتی بود، چون در آن صورت كمی از آن وارد غذا می‌شد و جذب بدن می‌شد. این عنصر برای بدن بسیار مفید است. اما نگهداری مواد غذایی ترش اسیدی یا شور در ظروف آلومینیومی و یا طبخ غذا در این ظروف موجب خروج آلومینیم از ظرف و ورود آن به غذا می‌شود. یبوست، اختلالات گوارشی، پوكی استخوان و آلزایمر از مهم‌ترین عوارض ناشی از مصرف آلومینیوم است.

قابلمه شیشه ای یا پیرکس

قابلمه شیشه ای پیرکس جهیزیه عروس

 

قابلمه ها یا ظروف شيشه اي پيرکس اين قابليت را دارند که آنها را روي گاز، در فر يا مايکروفر قرار دهيد؛ ضمن اينکه ظاهرشان زيبا و شفاف است و مي توانيد با همان ظرف، غذا را سرو کنيد. نظر کارشناس: در دسته ظروف سالم قرار مي گيرند و استفاده از اين ظروف براي سلامتي ما خطري ندارد و هيچ گونه ماده شيميايي از راه پيرکس هاي مقاوم وارد بدن نمي شود. بنابراين توصيه مي شود براي پخت و پز از اين ظروف بيشتر استفاده کنيد.

قابلمه استیل

سرویس قابلمه استیل فلزی جهیزیه عروس

 

قابلم های استیل بادوام هستند.  ضد خط و خش هستند. یعنی شما می توانید از ابزار فلزی برای هم زدن مواد در این ظروف استفاده کنید، بدون این که نگران خش افتادن آن ها باشید.برای مدت طولانی براق باقی می مانند. با مواد غذایی واکنش نمی دهند.
 مقاوم به خم شدگی هستند.  می توان آن ها را در ماشین ظرفشویی قرار داد. و اما معایب ظروف استیل:  توانایی انتقال حرارت استیل پایین است. در نتیجه، در ساخت ظروف استیل از لایه های درونی یا بیرونی فلزاتی مانند مس و آلومینیوم استفاده می شود که توانایی بالا در انتقال حرارت دارند. غذا در برخی از انواع این ظروف کمی ته می گیرد.